пʼятниця, 23 жовтня 2020 р.

 

 ДИСТАНЦІЙНЕ  НАВЧАННЯ  (  23 .10.2020.)   

3 курс ,18 група          

Урок№  11

Тема уроку : Види забруднень .

Д.З.Опрацювати ст . 130-133.

Урок№12 

Тема: Забруднення атмосфери та її охорона.

Д.З.Опрацювати ст. 134-137.              

Література:Задорожний К.М.Біологія і екологія (рівень стандарту)

Підручник для 11класу.Закладів загальної  середньої освіти.К.Задорожний.

-Харків:Видавництво  « Ранок»,2019.-208с. Іл.

 Уроки  проходять  онлайн   на  платформі :Meet. Meet.gogle.com.

Meeting URL:https://meet google.com/mnq-xih-io   

  

 2курс,   7група  

УРОК№ 9

Тема уроку:Репродуктивне здоров»я.Сучасні  можливості  та перспективи репродуктивної медицини.    

Д.З. Опрацювати  параграф  103.

 Література:Задорожний К.М.  Біологія і екологія: підручник для 10 кл.закл.загал.серед.освіти. –К.М.Задорожний   О.М.Утєвська.-Харків:Видавництво       «Ранок».2018 -240с.:іл.

Уроки  проходять  онлайн   на  платформі:Meet. Meet.gogle.com.

Meeting URL:https://meet google.com/ toc-jwbv-hza

 

Репродуктивна медицина - це комплекс медико-біологічних знань і досвіду, спрямований на вирішення проблеми дітонародження і планування сім'ї. Термін «репродукція» перекладається як відтворення, в даному контексті, це означає поява на світ нащадків, що є дуже складним феноменом, покликаним реалізувати програму продовження роду.

На сьогоднішній день репродуктивна медицина представляє цілий пласт досягнень в різних    сферах науки, наприклад, таких як, андрологія та гінекологія, генетика, кріобіологія, біологія та цитологія.

Поширені методики в сучасній репродуктивній медицині

 

Ні для кого не секрет, що за останні два десятиліття репродуктивна медицина зробила крок далеко вперед, завдяки чому з'явилися новітні методики, спрямовані на реалізацію репродуктивної функції пар, які не можуть зачати дитину природним шляхом. До цих методів належать:

    ІСЧ або ІСД, що означає інсемінація за допомогою сперми чоловіка або донора. Завдяки цій процедурі, можна вирішити проблему чоловічого безпліддя. Приміром, якщо в еякуляті чоловіка життєздатних сперматозоїдів знаходиться незначна кількість, яка не може природним шляхом запліднити яйцеклітину жінки, то в лабораторних умовах, фахівці знаходять ці сперматозоїди і здійснюють штучне запліднення, тобто, вводячи сперму в порожнину матки в день, сприятливий для зачаття .

    ОІВ - це, так званий, метод «запліднення в пробірці». Він полягає в тому, що у жінки за допомогою спеціальної гормональної терапії провокують вироблення яйцеклітин, які витягують і запліднюють в сприятливих умовах за допомогою сперми чоловіка або донора. Через кілька діб, вже отриманий ембріон, вводять в порожнину матки, і настає вагітність.

    ІКСІ або ін'єкція сперматозоїда в цитоплазму яйцеклітини. Даний метод застосовують в основному при складних формах чоловічого безпліддя. Його суть ввести єдиний сперматозоїд в яйцеклітину, таким чином, щоб здійснилося запліднення. Після чого, ембріон впроваджують в матку для подальшого розвитку плода.

    Методика донорства яйцеклітини необхідна в тих випадках, коли організм жінки з якоїсь причини не може продукувати власні яйцеклітини або ж вони не дозрівають. Яйцеклітина від здорової жінки-донора дає можливість жінці виносити і народити дитину.

    Сурогатне материнство застосовують тоді, коли жінка не в змозі виносити вагітність. Наприклад, коли матка видалена або у жінки часті викидні і завжди існує ризик чергового переривання вагітності. Суть методу полягає в тому, що сурогатної матері вводять в порожнину матки ембріон, який вона виношує і народжує.

    Заморожування ембріонів необхідно для повторного екстракорпорального запліднення. Наприклад, досить часто зустрічаються випадки, коли перше ЕКЗ не закінчується вагітністю. Багато жінок, які зважилися на дану процедуру, проходять її кілька разів до настання бажаної вагітності. Щоб жінка не піддавалася зайвий раз гормональної терапії, при першому ЕКЗ у неї беруть кілька яйцеклітин, які запліднюють. Тільки два ембріона впроваджується в порожнину матки при екстракорпоральному заплідненні, решта проходять кріозаморозку, для можливого повторного ЕКЗ.

    Банк донорської сперми існує практично в кожній клині з відновлення репродуктивної функції. У ньому виникає необхідність, якщо у чоловіка спостерігається форма абсолютного безпліддя, а також у випадках, коли у жінки немає статевого партнера для зачаття дитини.

Репродуктивна медицина сьогодні

На щастя, діагноз "безпліддя" в наші дні не звучить як вирок. Як правило, в жіночих консультаціях можуть проводити тільки первинну діагностику, тому діагноз «безпліддя» не завжди коректний. Рекомендації парам, з таким діагнозом, полягають в тому, щоб знайти спеціалізовану клініку, де використовується сучасне обладнання. У більшості випадків, в таких клініках, можуть надати кваліфіковану допомогу з відновлення репродуктивної функції. Згідно зі статистичними даними, більше сорока відсотків пар, які отримали діагноз «безпліддя», через короткий проміжок часу стають щасливими батьками.

  

 

 

 

 

 

 

Немає коментарів:

Дописати коментар

ДИСТАНЦІЙНЕ НАВЧАННЯ 09.02.2022.

  Дистанційне   навчання     09.02.2022. 1курс 16 група(хімія) УРОК№37 Тема уроку: Контрольна   робота . «Оксигеновмісні сполуки». ...