ДИСТАНЦІЙНЕ НАВЧАННЯ ( 20.10.2020.)
3 курс ,18 група
Урок№ 9
Тема уроку : Біосфера та біогеохімічні цикли.
Д.З.Опрацювати ст .116-119.
Урок№10
Тема:Вчення В.Вернадського про біосферу та ноосферу.
Д.З.Опрацювати ст.120-121.
Література:Задорожний К.М.Біологія і екологія (рівень стандарту)
Підручник для 11класу.Закладів загальної середньої освіти.К.Задорожний.
-Харків:Видавництво « Ранок»,2019.-208с. Іл.
Уроки проходять онлайн на платформі :Meet. Meet.gogle.com.
Meeting URL:https://meet google.com/mnq-xih-io
2курс, 7група
УРОК№ 8.
Тема уроку: Суть та біологічне значення запліднення.
Д.З. Опрацювати параграф 94 .
Література:Задорожний К.М. Біологія і екологія: підручник для 10 кл.закл.загал.серед.освіти. –К.М.Задорожний О.М.Утєвська.-Харків:Видавництво «Ранок».2018 -240с.:іл.
Уроки проходять онлайн на платформі:Meet. Meet.gogle.com.
Meeting URL:https://meet google.com/ toc-jwbv-hza
1курс, 47 група (Гігієна та санітарія виробництва)
УРОК№ 9 -10.
Тема уроку: Харчові отруєння та їх профілактика.
Д.З. Опрацювати параграф 72,73.
Література: Білоруська Й.С. Основи мікробіології,санітарії та гігієни:Навчальний посібник для учнів проф.-техн.навч.закладів.-К.:Техніка,2003.-128 с.
Уроки проходять онлайн на платформі: Meet. Meet.gogle.com.
Meeting URL:https://meet google.com/ toc-jwbv-hza
Більшість людей хоча б раз стикалась з таким неприємним явищем, як отруєння організму. Харчові отруєння – це хвороби, які виникають при вживанні їжі та напоїв, які містять токсичні речовини (отруєння грибами тощо) або патогенні мікроорганізми (зокрема, ботулізм).
Харчове отруєння: причини
Особливо легко можна отруїтись фруктами, овочами, м'ясом, грибами та іншими продуктами.
Мікроби, потрапляючи до шлунково-кишкового тракту починають синтезувати токсини, які викликають низку неприємних симптомів. Також шкідливі мікроорганізми можуть потрапляти у шлунок під час прийому їжі через брудні руки.
Харчові отруєння класифікують на: інфекційні (збудниками є бактерії, віруси та найпростіші) і неінфекційні (токсичні, які виникають внаслідок попадання в організм токсинів, отрут через споживання отруйних трав, ягід, грибів тощо).
Найпоширенішими симптомами харчового отруєння є блювота, висока температура, біль у животі та діарея
Продукти, які найчастіше провокують харчове отруєння:
1. Ягоди, овочі та фрукти можуть становити загрозу для організму, якщо їх підсипали пестицидами (хімікати, які використовуються в сільському господарстві, садівництві для боротьби зі шкідниками). Також хвороботворні мікроби можуть з'являтись під час неналежного зберігання плодів – на складі з великою вологістю, при неправильній температурі зберігання.
2. Споживання зіпсованої або отруєної риби вам може вартувати навіть життя. Особливо це стосується процесу копчення, під час якого могли бути порушені технології.
Ботулізм – що це?
Це небезпечна хвороба виникає через отруєння токсинами бактерій ботулізму і характеризується важким ураженням центральної і вегетативної нервової системи.
3. М'ясо може бути небезпечним, якщо не дотримались правил зберігання продукту. І не забувайте, що легка теплова обробка не допоможе знищити мікроби.
4. Є такі бактерії, які можуть розвиватися у безповітряному просторі – консервах. Якщо порушити процес консервування м'яса, риби, овочів та іншого – це може спричинити дуже серйозне отруєння. І одне з них – те ж смертельне захворювання ботулізм.
Якщо є ознаки здуття кришки/банки або внутріш
Немає коментарів:
Дописати коментар