вівторок, 3 листопада 2020 р.

 

 ДИСТАНЦІЙНЕ  НАВЧАННЯ  0 3.11.2020.

2курс,1група

УРОК№ 10  

Тема уроку :Біологічні і соціальні аспекти регуляції розмноження у людини .      

Д.З. Опрацювати  параграф  10 5.

УРОК:11

Тема уроку: Ембріогенез людини.

Д.З.Опрацювати параграф 99.

 Література:Задорожний К.М.  Біологія і екологія: підручник для 10 кл.закл.загал.серед.освіти. –К.М.Задорожний   О.М.Утєвська.-Харків:Видавництво            «Ранок».2018 -240с.:іл.

Уроки  проходять  онлайн   на  платформі:Meet. Meet.gogle.com.

Meeting URL:https://meet google.com/ acu-fnwi-hr

2курс,   7група 

УРОК№11 . 

Тема уроку: Ембріогенез людини. 

Д.З. Опрацювати  параграф  99.

УРОК:12-13.

Тема уроку:Лаборараторна  робота.Вивчення будови статевих клітин.

Д.З.Оформити роботу.

 Література:Задорожний К.М.  Біологія і екологія: підручник для 10 кл.закл.загал.серед.освіти. –К.М.Задорожний   О.М.Утєвська.-Харків:Видавництво            «Ранок».2018 -240с.:іл.

Уроки  проходять  онлайн   на  платформі:Meet. Meet.gogle.com.

Meeting URL:https://meet google.com/ toc-jwbv-hza

Ембріональний розвиток людини починається з утворення зиготи й закінчується народженням дитини. Він триває 40 тижнів, і за цей час з однієї клітини виростає організм, який складається з мільярдів спеціалізованих клітин. Вони утворюють тканини й органи. І порядок їх формування, і швидкість росту визначає програма, закодована в хромосомному наборі зиготи.

Формування зародка із зиготи починається ще в матковій трубі. У ній відбувається поділ зиготи, діляться й клітини, які утворилися внаслідок цього. Так формується багатоклітинний зародок, що складається з диплоїдних клітин. Через деякий час клітини ембріона спеціалізуються: одні з них утворюють його оболонки, які беруть участь у забезпеченні умов існування зародка, інші формують тканини й органи нового організму.

Протягом 6-9 днів зародок рухається до матки. У цей час він росте і розвивається, використовуючи запас поживних речовин яйцеклітини. У матці відбувається імплантація — проникнення ембріона у внутрішній шар її тканин, до якого зародок прикріплюється виростами своєї зовнішньої оболонки. Прикріпившись, ембріон починає отримувати поживні речовини з організму матері.

Закладання систем органів ембріона відбувається швидко: на четвертому тижні розвитку в ембріона, довжина якого становить близько 2 мм, вже є серце, кровоносні судини, зачатки органів чуття, нервової системи тощо. Функціонують й оболонки зародка. Клітини внутрішньої оболонки продукують навколоплідну рідину. Вона створює середовище, у якому ембріон може рухатися, оберігає його від трясіння, стискання. Оболонки ембріона і навколоплідна рідина утворюють навколоплідний міхур. Зародок росте, збільшується й навколоплідний міхур, що поступово заповнює матку. Росте й розтягується і сама матка.

  Лабораторна робота «Вивчення будови статевих клітин людини»

Хід роботи:

1.Підготувати мікроскоп до роботи.

2.Розглянути постійний мікропрепарат або мікрофотографію «Сперматозоїди ссавця» та замалювати декілька сперматозоїдів, підписати структури будови цифрами:                     1 – оболонка. 2 – цитоплазма. 3- головка  з ядром. 4 - джгутик.

3.Розглянути постійний мікропрепарат «Яйцеклітина ссавця» та замалювати яйцеклітину, підписати структури будови цифрами: 1- оболонка. 2 – цитоплазма.            3 – ядро

.4.Назвати риси схожості в будові яйцеклітини та сперматозоїда.5.Назвати риси відмінності в будові  яйцеклітини та сперматозоїда, пояснити, з чим вони пов’язані.

 

 

 

 

 

Немає коментарів:

Дописати коментар

ДИСТАНЦІЙНЕ НАВЧАННЯ 09.02.2022.

  Дистанційне   навчання     09.02.2022. 1курс 16 група(хімія) УРОК№37 Тема уроку: Контрольна   робота . «Оксигеновмісні сполуки». ...