понеділок, 2 листопада 2020 р.

 

Дистанційне навчання 2.11.2020.  

1 курс, 21   група  

УРОК№  12

Тема уроку: Використання вірусів  у біологічних методах боротьби зі шкідливими видами.                                       .       

Д.З. Опрацювати  параграф  76.  

УРОК№13

Тема уроку:Прокаріотичні організми:археї  та бактерії.Особливості їхньої організації та функціонування.

Д.З.Опрацювати параграф 13,77.

 Література:Задорожний К.М.  Біологія і екологія: підручник для 10 кл.закл.загал.серед.освіти. –К.М.Задорожний   О.М.Утєвська.-Харків:Видавництво       «Ранок».2018 -240с.:іл.

Уроки  проходять  онлайн   на  платформі:Meet. Meet.gogle.com.

Meeting URL:https://meet google.com/ toc-jwbv-hza

 

Археї - це захоплююча група прокаріотичних організмів, виявлена ​​в 1970-х роках. До цього вони розглядалися як частина бактерій (архебактерій). Оскільки Архей виявляє чіткі відмінності від бактерій, тепер вони знаходяться в окремому домені під назвою Archaea. Вони - найпримітивніші організми, виявлені досі. Вони дуже вагома і унікальна група. По-перше, вони нагадують ранні копалини (датовані 2 мільйонами років), що підтверджує, що вони є найпримітивнішими організмами, виявленими до сьогодні. По-друге, вони здатні вижити в екстремальних екологічних умовах. До них належать екстремофіли, які можуть вижити в екстремальних умовах, таких як гарячі джерела, рифтові отвори в глибокому морі, гіперсольова вода, родовища нафти, травні трави корів, терміти та морське життя.

Археї - це крихітні організми, довжиною яких менше 1 мкм. Археї мають різноманітні форми, такі як коккоїд, бацили та інші дивні форми. Виходячи з їх фізіології, виділяють три основні групи: метаногени, термофіли та галофіли. Метаногени - це анаероби, які мешкають у дні водойм, каналізаційних лагунах та кишкових трактах тварин. Вони використовують водневі сполуки та вуглекислий газ для отримання енергії. У цьому процесі вони виділяють метан. Крім того, екстремальні термофіли живуть у надзвичайно гарячих водах, таких як гейзери, гарячі отвори на дні океану тощо. Вони окислюють сірку для отримання енергії та виділяють сірчану кислоту як побічний продукт. Однак крайні галофіли живуть у високосолоній воді, наприклад у Мертвому морі.

Бактерії - це група одноклітинних прокаріотичних організмів, які мешкають у різноманітних середовищах. Вони вперше були помічені в 1674 році. Ця назва походить від грецького слова "мала паличка". Вони є крихітними організмами довжиною лише кілька мікрометрів. Є вільноживучі бактерії, а також ті, які можуть рости прикріпленими до поверхні. Бактерії існують в різних формах, таких як кокцид, бацили, спіраль, кома і нитка.

Бактеріям не вистачає пов'язаних з мембраною органел, таких як ядро, мітохондрії, хлоропласти, тіла Гольджі та ЕР. Єдина хромосома присутня в цитоплазмі. Вони також мають високо згорнуту ДНК. Унікальною характеристикою бактеріальної клітинної стінки є сполука «пептидоглікан». Грампозитивні бактерії мають товстий пептидоглікановий шар, тоді як грамнегативні бактерії мають тонкий пептидоглікановий шар. Ця різниця в товщині є хорошою характеристикою при відмежуванні бактерій один від одного. Бактерії містять екстрахромосомну ДНК під назвою «плазміда», яка здатна самовідтворюватися. Плазміди - це кругові невеликі молекули ДНК, які використовуються як вектори в технології рекомбінантної ДНК. Хоча плазміди несуть гени, вони не є істотними для виживання бактерій.

 

 

Немає коментарів:

Дописати коментар

ДИСТАНЦІЙНЕ НАВЧАННЯ 09.02.2022.

  Дистанційне   навчання     09.02.2022. 1курс 16 група(хімія) УРОК№37 Тема уроку: Контрольна   робота . «Оксигеновмісні сполуки». ...