четвер, 10 грудня 2020 р.

 

Дистанційне навчання 10.12 .2020.

3 курс ,1 4 група         

Урок№12       

Тема уроку :  Вчення В.Вернадського про біосферу.

Д.З.Опрацювати ст.120-122  .

 Задорожний К.М.Біологія і екологія (рівень стандарту)

Підручник для 11класу.Закладів загальної  середньої освіти.К.Задорожний.

-Харків:Видавництво  « Ранок»,2019.-208с. Іл.

 Уроки  проходять  онлайн   на  платформі :Meet. Meet.gogle.com.

Meeting URL:https://meet google.com/mnq-xih-io   

 Іл. 68. Приклади сукцесійних змін

Наш геніальний співвітчизник – перший президент Академії Наук України Володимир Іванович Вернадський був у числі перших, хто сприймав Землю як єдиний живий організм, в якому, на перший погляд, зовсім різні процеси у трьох зовнішніх сферах Землі – літосфері, гідросфері і атмосфері – тісно пов’язані між собою.

В. І. Вернадський також один з перших усвідомив величезний перетворюючий вплив живих організмів на усі три зовнішні оболонки Землі в планетарному масштабі, тісну взаємодію і взаємозалежність усіх форм життя. Це дало йому поштовх до створення всеохоплюючої теорії біосфери, тобто тієї частини зовнішніх оболонок нашої планети, яка безпосередньо пов’язана з існування життя на Землі. Вернадський В. І. (1934) дав таке визначення біосфери: "біосфера являє собою оболонку життя – область існування живої речовини".

Вернадський особливо виділяє перетворюючий вплив на Землю однієї з форм життя – людини через її розумну діяльність і передбачає швидке зростання глибини і масштабів цього впливу. Природні об’єкти, які вже зазнали впливу людської діяльності він відносить до "ноосфери" тобто до "сфери розуму" і передбачає, що ноосфера буде швидко розширюватись, охоплюючи все більшу частину Землі – від глибоких її надр до найвищих шарів атмосфери.

 

 

Немає коментарів:

Дописати коментар

ДИСТАНЦІЙНЕ НАВЧАННЯ 09.02.2022.

  Дистанційне   навчання     09.02.2022. 1курс 16 група(хімія) УРОК№37 Тема уроку: Контрольна   робота . «Оксигеновмісні сполуки». ...