понеділок, 7 вересня 2020 р.

 

07.09. 2020.Дистанційне навчання.

Група №1.

Тема уроку: Репродукція як механізм забезпечення безперервності існування видів.  Особливості   процесів  регенерації організму  людини.

Репродукція — це здатність живих організмів до самовідтворення, утворення ними нащадків, які є засобом збереження виду і забезпечують безперервність їхнього існування. Здатність до самовідтворення — це одна з ключових ознак живого, яка відрізняє живі організми від неживих систем.

Репродукція живих організмів відбувається у формі розмноження, яке здійснюється у різні способи. Слід відзначити, що здатність до репродукції мають не тільки клітинні організми, але й такі неклітинні форми життя, як віруси.

Форми розмноження живих організмів:

Основних форм розмноження живих організмів існує кілька. У першу чергу розрізняють статеве (під час якого утворюються статеві клітини) і нестатеве (під час якого статеві клітини не утворюються) розмноження.

Як окрему форму розмноження можуть розглядати вегетативне розмноження, виокремлюючи його з нестатевого. У такому випадку нестатевим вважають розмноження, під час якого утворюються спеціалізовані структури (спори, гемули тощо). А вегетативним вважають розмноження, під час якого такі структури не утворюються, а для розмноження використовуються звичайні соматичні органи (у планарії або гідри — частини тіла, у морських зірок — промені тощо).

Нестатеве розмноження — утворення нового організму з однієї або групи клітин вихідного материнського організму, в ході якого не утворюються статеві клітини і не відбувається статевий процес. У цьому випадку в розмноженні бере участь тільки одна батьківська особина, що передає свою спадкову інформацію дочірнім організмам .  

Статеве розмноження — тип розмноження, за якого утворюються спеціалізовані статеві клітини і відбувається статевий процес. Статеве розмноження спостерігається у представників більшості систематичних груп рослинного і тваринного світу .

РЕГЕНЕРÁЦІЯ (лат. regeneratio — відродження) — відновлення структур організму в процесі життєдіяльності та тих структур, що були втрачені внаслідок патологічних процесів.

  Регенерація. буває фізіологічною і патологічною. Фізіологічна    — це процес постійного відновлення клітин багатоклітинного організму.   епідермальних структур (епідермісу, волосся, нігтів). Патологічна   — процес відродження органів і тканин після їх пошкодження. Регенерувати можуть клітини всіх чотирьох видів тканини. Виражену регенеративну здатність мають пориста сполучнотканинна і кісткова тканини.

 

  Д.З.Опрацювати   параграф  77,78,108.          

Література:Задорожний К.М.Біологія і екологія (рівень стандарту)

Підручник для 11класу.Закладів загальної  середньої освіти.К.Задорожний.

-Харків:Видавництво  « Ранок»,2019.-208с. Іл.

 Уроки  проходять  онлайн   на  платформі :Meet. Meet.goоgle.com.

Meеting URL:https://meet google.com/  tpf- fscz-bdt

Група№26 ( 07.09.2020.)

Тема уроку: Фундаментальні властивості  живого.

Основні властивості живого:

1.Певний  хімічний  склад.

2.Багаторівневість  організації.

3.Наявність обміну  речовин.

4.Здатність до  саморегуляції.

5.Подразливість.

6.Здатність  до  розмноження.

7.Здатність до розвитку.

Д.З. Опрацювати  параграф 1-3.  

 Література:Задорожний К.М.  Біологія і екологія: підручник для 10 кл.закл.загал.серед.освіти. –К.М.Задорожний   О.М.Утєвська.-Харків:Видавництво          «Ранок».2018 -240с.:іл.

Уроки  проходять  онлайн   на  платформі:Meet. Meet.gogle.com.

Meeting URL:https://meet google.com/ acu-fnwi-hrp

 Група№28(07.09.2020.)

Тема уроку:Рівні організації  біологічних систем та їхній взаємозвязок.  

Д.З. Опрацювати  параграф   1-2.                          

 Література:Задорожний К.М.  Біологія і екологія: підручник для 10 кл.закл.загал.серед.освіти. –К.М.Задорожний,   О.М.Утєвська.-Харків:Видавництво          «Ранок».2018 -240с.:іл.

Уроки  проходять  онлайн   на  платформі:Meet. Meet.gogle.com.

Meeting URL:https://meet google.com/  qdu-eeuu-kmo

Група№6 (07.09.2020.)

 Тема:Позахромосомна(цитоплазматична) спадковість у людини.

 Позахромосомна (цитоплазматична) спадковість — спосіб збереження й передачі генетичної інформації за допомогою органел цитоплазми, здатних до самовідтворення. У клітинах людини є органели, що містять власну ДНК й власні гени. Це мітохондрії, що містять інформацію про ферменти й регулюють клітинний метаболізм. На відміну від сталої кількості ДНК у складі хромосом кількість ДНК мітохондрій може змінюватися з віком залежно від умов середовища, активності тощо.

Д.З. Опрацювати  параграф 63.      

 Література:Задорожний К.М.  Біологія і екологія: підручник для 10 кл.закл.загал.серед.освіти. –К.М.Задорожний,   О.М.Утєвська.-Харків:Видавництво          «Ранок».2018 -240с.:іл.

Уроки  проходять  онлайн   на  платформі:Meet. Meet.gogle.com.

Meeting URL:https://meet google.com/ ves-csbr-mqb

   

Немає коментарів:

Дописати коментар

ДИСТАНЦІЙНЕ НАВЧАННЯ 09.02.2022.

  Дистанційне   навчання     09.02.2022. 1курс 16 група(хімія) УРОК№37 Тема уроку: Контрольна   робота . «Оксигеновмісні сполуки». ...